Menurutnya, hukuman dijatuhkan itu tidak ada salahnya dari sudut agama termasuk dari segi pelaksanaan iaitu di hadapan khalayak.

 Beliau malah turut mengingatkan betapa perbuatan mempertikaikan hukuman takzir seperti itu boleh memberi kesan terhadap akidah umat Islam.

“Perkara sebegini tak perlu dipertikai kerana hukuman dikeluarkan oleh Mahkamah Syariah. Kena hormatilah kerana hukum tersebut dilaksanakan mengikut peruntukan yang ada dalam Islam.

“Dalam Islam, memang ada dalil yang membenarkan hukuman dijalankan di depan khalayak supaya menjadi pengajaran kepada yang lain. Jadi usah kita pertikai kerana perkara ini bukan rekaan manusia,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beberapa pihak termasuk Lawyers for Liberty (LFL) sebelum ini mempertikaikan hukuman tersebut apabila mendakwa pelaksanaan hukuman sebatan syariah oleh Mahkamah Syariah Terengganu itu tidak selari dengan cara Islam berkembang di negara ini.

Mengulas lanjut katanya, dari satu sudut beliau melihat pertikaian itu menjadi bukti betapa masyarakat di negara ini perlu dididik untuk memahami akan peruntukan undang-undang Islam.

“Apabila Allah menetapkan sesuatu, sudah tentu ada pengajaran yang amat besar di sebaliknya. Hakim yang menjatuhkan hukuman itu juga sudah tentu memiliki ilmu agama yang tinggi dan mempunyai kelayakan secukupnya.

“Bagi mereka yang tidak memahami, itu lain cerita tetapi buat individu yang sedar dan tahu tetapi masih mahu mempertikai, tindakan itu mampu membawa implikasi besar kepada akidah mereka,” katanya. – UTUSAN ONLINE